Dewi Sritanjung


http://edisicetak.solopos.com/jajawa/keluaran.asp?id=11911

Dewi Sritanjung senapati Astina

Dewi Sritanjung kuwi anake Nakula lan Dewi Srengganawati. Nakula kuwi warga Pandhawa kang dedunung ing Kasatriyan Sawojajar, ing negara Amarta. Dene Dewi Srengganawati kuwi anake wadon Resi Badawanangala, bulus raseksa sing dedunung ing Kali Wailu. Dene miturut Purwacarita, Badawanangala kuwi raja negara Gisiksamodra utawa Ekapratala.

Dewi Sritanjung duwe sedulur tunggal bapa beda biyung, yakuwi anake Dewi Sayati.

Jenenge sedulure Sritanjung yaiku Bambang Pramusinta lan Dewi Pramuwati. Praupane Dewi Sritanjung kondhang sulistya, watake pinter, lantip lan santosa jiwane.
Dheweke mujudake prajurit wanita sing sekti mandraguna lan tangguh tanggon. Piyandele arupa wasiyat wujud cupu isi banyu panguripan. Cupu kuwi paringane ibune. Dewi Sritanjung uga duwe aji pengasihan paringane simbahe.

Wiwit isih bayi Dewi Sritanjung digulawenthah dening simbahe, Resi Badawanangala ing Pertapan Wailu. Sawise perang Bharatayuda sirep Dewi Sritanjung mangkat tumuju negara Astina kanggo nggoleki sudarmane, ya Nakula.

Ing laku nuju Astina, Dewi Sritanjung ketemu Prabu Ajibarang, raja denawa saka negara Gowasiluman ing alas Tunggarana. Ajibarang kasil maeka Sritanjung lan wusana Sritanjung mbiyantu Ajibarang ngrabasa negara Astina.

Ing Astina, Sritanjung ketemu Bambang Widapaksa, sedulure nak sanak, anake Sadewa. Sritanjung lan Bambang Widapaksa sabanjure tembayatan mateni Prabu Ajibarang.
Dening wong tuwa sakloron, yakuwi Nakula lan Sadewa, Dewi Sritanjung dipacangake karo Bambang Widapaksa lan banjur dijodhokake. Sritanjung lan Bambang Widapaksa banjur diangkat dadi senapati Astina kabawah paprentahane Prabu Parikesit. ::Ichwan Prasetyo::

Sritanjung

Adalah tokoh wayang cerita Mahabarata, Dewi Sritanjung adalah putra Nakula dari kesatrian Sawojajar negara Amarta dengan Dewi Srengganawati putri Resi Badawanganala kura-kura raksasa yang tinggal di sungai (narmada) Wailu menurut Purwacarita, Badawanangala dikenal sebagai raja negara Gisiksamodra (Ekapratala). Ia
mempunyai dua orang saudara seayah lain ibu putra Dewi Sayati, masing-masing bernama: Bambang Pramusinta dan Dewi Pramuwati.

Dewi Sritanjung berwajah sangat cantik, cerdas, pandai dan tahan uji. Ia merupakan prajurit wanita yang sangat sakti dan tangguh, serta mempunyai wasiat sebuah cupu berisi “air kehidupan (banyu panguripan)” atas pemberian ibunya dan aji pengasihan pemberian kakeknya. Sejak kecil Dewi Sritanjung tinggal bersama kakeknya Resi Badaqwanangala di pertapaan Wailu.

Setelah berakhirnya perang Baratayuda Dewi Sritanjung pergi ke negara Astina untuk mencari ayahnya. Di perjalanan ia bertemu dengan Prabu Ajibarang raja raksasa dari negara Gowasiluman di hutan Tunggarana yang berhasil menipunya dan diajak bersama-sama menyerang negara Astina.

Di negara Astina Dewi Sri Tanjung bertemu dengan Bambang Widapaksa saudara sepupunya putra Sadewa dengan Dewi Srengganawati. Mereka kemudian bersama-sama membunuh Prabu Ajibarang. Oleh ayah mereka. Nakula dan Sadewa Dewi Sri Tanjung dan Bambang Widapaksa kemudian diperjodohkan dan diangkat menjadi panglima-panglima Astina di bawah pemerintahan Prabu Parikesit.

Advertisements

One thought on “Dewi Sritanjung”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s