Babad Tanah Djawi (16)

by

Sarta awêlas dhatêng ingkang rayi, tumuntên ngandika, “Yèn mêngkono kang dadi karsane adhi mas. Nagara Pajang iku bakal taktêmu pèk. Kowe matura marang adhi mas. Adhi mas dakaturi mrene, lan anggawaa bala sagêgamaning… Continue reading

Suwondo Hadi Prayitno : Wahyu Hasta Brata

by

Sebuah kiriman lakon pagelaran wayang kulit dari Radio Suara Parangtritis :   Dalam rangka memeriahkan Peringatan Hari Ulang Tahun Proklamasi Kemerdekaan Republik Indonesia ke-69 sekaligus memperingati Hari Jadi Desa Panjangrejo, Pundong, Bantul, Yogyakarta,… Continue reading

Babad Tanah Djawi (15)

by

  Kacariyos Senapati Ngalaga lan balanipun tiyang Mataram wolung atus sumêja amêthuk prang, sampun abaris wontên ing Randhulawang, sarta sami angatos-atos. Kyai Juru wicantên dhatêng Senapati, “Senapati, kang dadi karêpku kowe aja kongsi… Continue reading

Babad Tanah Djawi (14)

by

  Lampahipun Pangeran Banawa inggih sampun dumugi ing Randhulawang, sarêng aningali ingkang raka mêthuk, Pangeran Banawa enggal tumurun saking titihan, paran-pinaranan kalihan Senapati, lajêng sami rêrangkulan, kalih-kalihipun sami muwun. Sabab lami botên kêpanggih,… Continue reading

Mahabharata 19 : Jarasanda

by

Sumber Gambar : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Bhima_Slays_Jarasandha.jpg Syahdan di Kerajaan Magadha saat itu memerintah Brihadratha yang termashyur. Raja itu mempunyai tiga pasukan perang yang terkenal gagah berani. Raja Brihadratha menikah dengan putri kembar Raja Kasi dan… Continue reading

Mahabharata 18 : Indraprasta

by

Ketika berita tentang kejadian di Kerajaan Panchala sampai ke Hastinapura, Widura merasa gembira. Ia segera menemui Dritarastra dan berkata, “Tuanku Raja, keluarga kita akan bertambah kuat sebab putri Raja Drupada telah menjadi menantu… Continue reading

Mahabharata 17 : Sayembara Memperebutkan Drupadi

by

Sementara Pandawa dan Dewi Kunti masih tinggal di Ekacakra dan masih menyamar sebagai brahmana, mereka mendengar berita tentang sayembara memperebutkan Draupadi, putri mahkota Kerajaan Panchala. Menurut tradisi agung pada jaman itu, seorang raja… Continue reading

Babad Tanah Djawi (13)

by

Kacariyos wontên ulam laut, anama olor, punika kala rumiyin Senapati kalangênan dhatêng ing lèpèn Samas, anjala, ngrakat, tuwin ancolan susug. Kathah pirantosipun tiyang amêndhêt ulam. Utawi angsalipun ulam inggih kathah, anuntên ulam olor… Continue reading

Babad Tanah Djawi (12)

by

Ing sanèsing dintên Kyai Juru Martani mangkat dhatêng Pajang sarta putranipun Ki Agêng Matawis sadaya, sumêja ngaturi uninga ing kangjêng sultan. Lampahipun sampun dumugi ing Pajang, Sultan pinuju miyos sinewaka, Kyai Juru sarta… Continue reading

Salam Tiga Jari !!!

by

  Janturan negri Nuswantara tahun kaping ….. ————————————————————Anenggih sinigeg ing swuh rep data pitana sekaring bawana langgeng. Tiyang ngringgit sedalu mangke nggelar kandha purwa, nggelar jaman purbakala. Pundi ta ingkang minangka purwakaning kandha.… Continue reading